Uitvoering Green Screen: sprookjes verfilmen

Bk7PbO4IUAANJC4.jpg large

Vandaag, vrijdag 11 april, heb ik de kans gekregen om mijn onderwijsontwerp (het verfilmen van sprookjes met een Green Screen) tot uitvoering te brengen met de kinderen uit beide groepen 3. Een geweldige ervaring voor de kinderen, die ze nog lang zullen onthouden! Bij binnenkomst kwamen de kinderen al langs het lokaal waar ik de stellage aan het opzetten was en de woorden “Wow!” “Cool!” “Gaaf!” passeerde de revue. En vervolgens het mindere nieuws vertellen dat we pas aan het eind van ochtend hiermee aan de slag gaan…

Een groot succes was het laatste gedeelte van deze onderwijsdag. Bij het filmen waren de ogen van de kinderen niet meer van de camera af te krijgen, omdat daar op een klein display live te zien was wat er opgenomen werd.

In een kort nagesprek met de kinderen kwamen er positieve ervaringen naar boven over het filmen van een toneelstukje. Om het ijs te breken heb ik aan het begin van de filmsessie een klassenfoto gemaakt voor het groene doek, om er enigszins vertrouwd mee te raken.

De techniek achter een Green Screen.

Green Screen, ook wel Chromakey of Bleukey genoemd. Eigenlijk is een Green Screen niets meer dan een groen lap stof die gebruikt wordt als achtergrond bij filmen of fotografie. Door bij het bewerken een kleurfilter toe te passen kan deze achtergrond vervangen door een andere willekeurige afbeelding/filmfragment.

De toepassing van een Green Screen is veelal terug te vinden in de filmindustrie of bij het weerbericht bij het journaal. Door na afloop met de juiste software de achtergrondkleur weg te filteren maak je ruimte voor een achtergrond die jezelf in kunt vullen.

1397202963196