‘Look Up’ from your phone: Give people your love, don’t give them your like!

image114Je hebt vast wel eens voorbij zien komen: de vernieuwde piramide van Maslow. Ja, die prachtig bewerkt is vermoedelijk in Paint, waarbij ‘WiFi’ is toegevoegd onder de primaire levensbehoeften. Dit wil aangeven dat Wifi voorop wordt gesteld aan de natuurlijke behoeften: eten, drinken en slaap. Je moet dit natuurlijk niet al te letterlijk nemen, maar lezen met korreltje zout.

Op internet kom ik regelmatig artikelen en stukken tegen over het gebruik van de smartphone (lees: ook tablets en andere media-apparaten). Helaas zijn meer dan de helft van deze teksten negatief geschreven tegenover het gebruik van deze apparaten. Onlangs heb ik ervaren dat voor het (basis)onderwijs er wel degelijk een kracht zit in het gebruik van deze apparaten en leeropbrengsten. Hierdoor rust de vraag op ons, als leerkrachten, hoe we kinderen moeten laten werken met deze apparaten. Gewoon doen! Laat kinderen de voordelen ervaren en zorg dat zij kritisch kunnen nadenken over het gebruik ervan.

Een paar dagen geleden kwam ik onderstaande video tegen waarna ik toch weer een beetje wakker ben geschud over het gebruik van o.a. smartphones. In de video wordt de negatieve kant van het gebruik van media-apparaten benadrukt. Wat je natuurlijk wel moet realiseren is dat de maker (Gary Turk) een statement wilt neerzetten met deze video en het vanuit een kant zal benaderen. Nu we makkelijker kunnen verbinden dan ooit, is het niet zo dat we beter verbinden?

“Give people your love, don’t give them your like!”

Wat Gary ons duidelijk wilt maken is dat we weg moeten kijken van onze telefoon (“Look up from your phone and live your life.”). Natuurlijk heeft deze video ook de enige ironie: een anti-social media video wordt verspreidt via… Vul zelf maar in. Ik ben de link naar deze video tegengekomen via Twitter. Jij? Video’s zoals deze zetten mensen aan het denken en wellicht word je bewuster van jouw smartphone-gebruik.