Prowise

wProwise

prowiseProwise is een webbased programma om op een eenvoudige en overzichtelijke manier te kunnen presenteren. Prowise is een bedrijf dat gevestigd is in Bundel (Nederland). Zij hebben een duidelijk en gemakkelijk werkend presentatieprogramma geschreven dat al op veel scholen gebruikt wordt. Prowise is zowel de naam van het bedrijf als de naam van het programma. Naast het leveren van de software leveren ze ook diverse materialen om te kunnen gebruiken in o.a. het klaslokaal: multi-touchscreens in verschillende afmetingen en tablets. Het voordeel van het webbased programma is dat je maar weinig te maken hebt met het installeren van updates. De huidige versie van Prowise wordt namelijk direct opgehaald bij het openen van de website in de browser.

Je bent als leerkracht niet gebonden aan één computer bij het ontwerpen van de lessen. Dit kun je op iedere computer met een internetverbinding en browser doen en vervolgens op verschillende manieren opslaan:
Privé (De les is alleen voor jou beschikbaar onder de naam waarop je bent ingelogd.)
Mijn school (De les is zichtbaar binnen de school en de collega’s kunnen de les ook vinden.)
Community (De les is openbaar opgeslagen. Iedere gebruiker van Prowise kan de les vinden en vervolgens zelf openen en gebruiken).

Binnen Prowise zitten tal van functies zie je kunt gebruiken in je presentatie. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudig invoegen van een achtergrond of via een ingebouwd stukje rechtstreeks plaatjes van Google Afbeeldingen kunt invoegen zonder deze eerste met een omweg op te moeten slaan op de computer en moet uploaden.

Met het gebruik van ProConnect binnen Prowise kun je op een interactieve gebruik maken van ICT binnen je les. Er is gemakkelijk een quiz te maken in de presentatie waarbij de leerlingen het antwoord kunnen versturen via een apparaat. Hiervoor heeft wel iedere leerling een apparaat met internetverbinding nodig (bijvoorbeeld een laptop, tablets etc.)

Eigen ervaring

Tijdens het aanbod van #minorklm zijn we begonnen aan het ontwerpen van een les in Prowise met het gebruik van hyperlinks om interactief door de presentatie heen te gaan. Het grote voordeel van deze manier van lesgeven is de grote betrokkenheid bij de kinderen. Zij tonen veel enthousiasme zodra zij het digibord mogen bedienen. Ik heb deze leerkrachtgebonden rekenles opgebouwd met deze presentatie. Vervolgens heb ik de leerlingen een verwerkingsopdracht laten maken door het bijhorende kopieerblad vanuit de methode (Pluspunt, Malmberg) uit te delen en te laten maken.

 

Ik mijn onderwijs maak ik dagelijks gebruik van Prowise. Dit begint bij het maken van de dagplanning, tot methodes die digitaal opgeslagen zijn. Echter, ik vind niet dat je niet mag zeggen dat je ICT (effectief) inzet zodra je de werkboeken op het digibord laat zien als uitleg. Je past ICT pas echt efficiënt toe zodra je ook interactief hiermee aan de slag gaat. Dat is de reden waarom ik kies om een aantal opdrachten samen met de kinderen op het bord te maken. Ik probeer hier wisselend mee te werken: de ene keer starten we gezamenlijk op door een paar opdrachten te maken en de andere keer laat ik tijdens de les al antwoorden noteren op het bord door de kinderen.

Website: www.prowise.com