Twitter

twitterSocial media is anno nu een hot item. Dagelijks hoor je er wel iets van of je maakt er zelf deel van uit. Social media moet je zien als een online netwerk om met elkaar in contact te komen. Dit netwerk is gigantisch. Personen maar ook bedrijven maken hier veelvuldig gebruik van. Een van de webtools is Twitter.

Twitter.com: Mircoblog. Dat is de term die bij Twitter hoort. Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers berichten kunnenplaatsen met een maximum van 140 tekens (inclusief gebruik van interpunctie). Twitter werkt hetzelfde als andere social media: je bouwt een netwerk op een plaatst hierin updates. Een update (een bericht) noem je een tweet. Met Twitter kun je dus in contact komen met andere mensen. Je bereikt mensen doordat deze mensen jou gaan volgen. Dit zijn je volgers. Om een netwerk op te bouwen moet je mensen gaan volgen: zo voeg je ze toe aan je netwerk.

Even wat termen:

Timeline: Dit is je homepage. De mensen die jij volgt verschijnen hierin met hun tweets.
Tweets: Berichten. Je berichten die plaatst heten tweets.
Retweet: Een tweet wordt opnieuw verstuurd door iemand anders met jouw vermelding. De volgers van deze persoon krijgen deze tweet in hun tijdlijn.
Mention: Vermelding. Een mention is een tweet gericht aan jou. Hiervan krijg je een melding
Volgers: Mensen die jou volgen.
Hashtag: Een Hashtag is simpel weg een #-teken. Door een # voor een woord te plaatsen maakt Twitter hier automatisch een link aan om er gemakkelijk op te zoeken.
Trending topic: Een trending topic is een woord dat momenteel veel voorkomt op Twitter
Privébericht: Zoals de naam eigenlijk al zegt: een bericht dat alleen jij kunt lezen, dus niet openbaar op Twitter komt.

Zodra je begint te twitteren heb je een account nodig. Je kunt dit account helemaal zelf personaliseren. Zo kun je een eigen achtergrond kiezen of zelf uploaden, een eigen avatar (profielfoto) instellen en noem paar op! De beste manier om achter de kracht van Twitter te komen is door er zelf mee aan de slag te gaan.

Twitter is ook een geschikte tool om in te zetten binnen het onderwijs. Je kan het inzetten als communicatiemiddel naar buiten (naar bijvoorbeeld ouders) toe. Ook kinderen samen te laten werken is Twitter goed geschikt als tool. Het grote voordeel hiervan is dat je ook de buitenwereld mee kunt laten kijken, maar ook de buitenwereld kunt gebruiken! Zo zou je de buitenwereld (andere personen) kunnen laten reageren en een dialoog opstarten.

 

Website: http://www.twitter.com